Met sparen uw kapitaal vergaren? Not.

De tarieven van spaarrekeningen zijn gedaald tot dieptepunten. Zo bieden de Rabobank, ING en ABN momenteel nog slechts 0,05% rente op hun gangbare spaarrekeningen en het hoeft geen nadere toelichting dat spaarders met deze rentestanden geen kapitalen bij elkaar gaan scharrelen de komende jaren.

 

Spaardoelen blijven van groot belang en als u de tijd heeft, bijvoorbeeld tot aan uw pensioen, dan is het opzoeken van alternatieven aan te raden. Voor advies kunt u al vele jaren bij ons terecht, iets wat wij als MasterPlanning nog wat nadrukkelijker moeten communiceren richting onze relaties. Want dit is nog bij velen onder u niet bekend.

 

Is beleggen eng?

Nee hoor, beleggen is zeker niet eng. Maar… de associaties die beleggen oproept bij diegenen die er niet erg bekend mee zijn, liggen meestal in de lijn van crashes en faillissementen. Momenten die breeduit in de media worden uitgemeten en als zodanig blijven hangen in het collectieve geheugen. Slechte ervaringen helpen ook niet aan het verbeteren van een eenzijdig en feitelijk onjuist beeld over beleggen.

 

Zo zijn er de minder florissante jaren (om een understatement te gebruiken) 2002 (met een min van 36% in de AEX), 2008 met een verlies in de AEX van 52% en 2011 liet een verlies zien van 11%. Forse tikken die bij een enkeling nog in het geheugen gegrift staan.

 

Beleggen levert fraaie rendementen?

Om rendement te maken op uw spaargelden c.q. vermogen is een vorm van risico nemen onvermijdelijk. Gratis geld bestaat niet en aan iedere vorm van investeren kleven kosten en risico’s. Maar, zolang u passend beloond wordt voor de risico’s die u bereid bent te nemen, is beleggen een uitstekend alternatief.

 

Als we bijvoorbeeld enkel kijken naar de AEX (wat geen maatstaf is voor serieus langjarig beleggen vanwege de te grote eenzijdigheid), dan zien we interessante bewegingen. Zo zijn er over de achterliggende jaren grote dalingen waarneembaar (tot wel  -52% in 2008), maar ook grote stijgingen.

In 2005 steeg de AEX met 25%. In 2006 nog eens 13% en in 2009 36%. Over 2013 een fraaie 17% en over 2015 slechts 4%. Maar overall zou u, als u de achterliggende 10 jaren onafgebroken in de AEX had belegd, een rendement van ongeveer 7% per jaar gehad hebben. Exclusief dividenden!

 

Spreiden, spreiden en spreiden

Als wij klanten spreken, horen wij veelal dat er wel een stukje rendement gewenst is, maar het liefst zonder al te grote uitslagen. Want laten we reëel zijn: niemand wordt er heel erg enthousiast van als zijn portefeuille in een jaar met 52% daalt: dat is niet goed voor de rust.

Om de grootste uitslagen uit de portefeuille te houden, is spreiding een absolute must. Een stukje aandelen, een stukje obligaties, een beetje vastgoed en wat liquiditeiten. Een gemengde portefeuille, zoals we dit noemen, beweegt veel minder dan enkel de AEX en levert ook, als we kijken naar de achterliggende 10 tot 15 jaren, een heel net rendement op.

 

Hele voorzichtige, defensieve portefeuilles hebben de achterliggende 10 jaren zo’n 5% netto per jaar opgeleverd en neutrale portefeuilles, met een iets hogere risicograad, liggen zo rond de 7%. Met uitslagen tussen de – 2 % en + 8% op jaarbasis, dus veel minder heftige uitslagen!  En dat is dan wel weer goed voor de rust, terwijl het effectieve rendement prima is.

 

MasterPlanning: uw vermogensadviseur

Wij zijn onafhankelijk, ongebonden en hebben geen eigen producten of eigen beleggingsfondsen. Uw belang staat altijd voorop en onze keuzes baseren wij op overzichtelijke principes die wij u graag uitleggen. Transparant en toegankelijk vermogensadvies, tegen erg concurrerende tarieven.

 

Heeft u spaargelden en/of beleggingen en wilt u eens met ons praten over de dienstverlening die wij u kunnen bieden? Maak dan een afspraakje, u bent meer dan welkom!