Gaat de hypotheekrente binnenkort verder omhoog?

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 is over een breed front de hypotheekrente sterk gedaald, tot de laagste niveaus die we ooit hebben gezien. De afgelopen jaren hebben wij hierover al vele malen geschreven, het is dan ook een onderwerp wat velen interesseert. Rentes vanaf 2,06% voor 20 jaar vast (ongelooflijk!) zijn nog mogelijk op dit moment en dat biedt voor huizenkopers en huiseigenaren prachtige kansen.

“Dit is misschien nog wel hét moment om uw financiën langjarig op orde te brengen en optimaal te profiteren van deze uitzonderlijk aantrekkelijke rentetarieven.”

Wat drijft de hypotheekrente?

De sterke daling van de hypotheekrente is onder andere ingegeven door de grootschalige stimulans door de Europesche Centrale Bank (ECB). Door kunstmatig in te grijpen in de rentetarieven die banken elkaar berekenen en enorme hoeveelheden ‘gratis’ geld in de markt te brengen zijn de fundingkosten van banken gedaald tot bijna nul. Op uw spaarrekening krijgt u ook geen rente meer en de trend is nog steeds licht dalende.

Bovendien zijn de inflatieverwachtingen somber, wat ook helpt om de hypotheekrente laag te houden.

 

Kortom: alle ingrediënten voor de uiterst lage hypotheekrentes zijn aanwezig en deze cocktail zorgt ervoor dat u als huizenkoper of huiseigenaar tegen zeer lage tarieven geld kunt lenen.

 

Blijft de hypotheekrente zo laag?

Lastige vraag die ons vaak wordt gesteld. En laten we realistisch zijn: een panklaar antwoord is op deze vraag niet te geven, om het eenvoudige feit dat rentes zich niet tot nauwelijks laten voorspellen. Zolang de ECB blijft stimuleren en de inflatieverwachtingen laag blijven, lijkt er nauwelijks opwaartse druk op de rentetarieven te ontstaan.

 

“Toch zien we links en rechts diverse hypotheekbanken kleine verhogingen doorvoeren en wij vragen ons af of het einde van de dalende trend bereikt is.”

 

Zou de inflatie dan toch gaan aantrekken? Of gaat de ECB nog extremere middelen inzetten om de economische groei en inflatie aan te wakkeren? Want dat is wel de trigger: als de inflatieverwachtingen gaan toenemen, zullen banken dit verdisconteren in hun tariefstelling en dan gaan de rentes omhoog. Zo simpel is dat principe.

 

En als de rentes omhoog gaan, dan is de verwachting dat dit best in een aardig tempo zou kunnen gaan.

 

Wat is nu wijsheid?

Het belangrijkste is om keuzes te maken die aansluiten bij uw individuele wensen en doelstellingen.

 

Laten we nu eens een voorbeeld nemen. U heeft een woning met een hypotheek tegen een rente van 4,6% tot 2019 vast. Nu oversluiten brengt weliswaar behoorlijke kosten met zich mee, maar u heeft wel de gelegenheid om de rente voor de komende 20 jaar vast te zetten tegen een tarief van rond de 2,5% (de exacte hoogte is afhankelijk van allerhande factoren, zoals de verhouding van de hoogte van de hypotheek versus de waarde van de woning). U weet dan dat u de komende 20 jaar tegen uitzonderlijk aantrekkelijke maandlasten kunt wonen. Zekerheid, rust en lage lasten, dat is wellicht een heel prettig vooruitzicht.

 

Gaat de rente oplopen? Dan heeft u hier geen last van, u heeft immers langjarige afspraken gemaakt. Blijft de rente gelijk of daalt deze zelfs nog wat verder? Dan kijken we de ‘koe niet in de kont’ en blijft het gegeven dat u tegen hele mooie condities langjarig gefinancierd bent.

 

“Als wij in onze glazen bol kijken, dan lijkt het momentum voor keuzes er wel aan te komen.”

 

Wij gaan graag met u het gesprek aan om uw wensen, uw persoonlijke financiën en uw mogelijkheden door te nemen. Samen kunnen we dan weloverwogen keuzes maken die passen bij uw eigen situatie. Neem contact met ons op voor een afspraak.