Beleggen in oorlogstijd

Het is niemand ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Wat moet je doen als belegger in tijden waar oorlog nu dagelijks de sociale media en talkshows beheerst?

Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar eerdere vergelijkbare gebeurtenissen en de impact daarvan op de beurzen.

Al deze gebeurtenissen hebben extreem geweld als grote gemene deler en in alle gevallen ging het om onrust tussen het Westen en het Oosten.

Opvallend daarbij is dat de beurs binnen maximaal een half jaar herstelde. Het grote gevaar van de oorlogsdreiging voor de belegger lijkt niet de oorlog zelf te zijn, maar de paniek van de mensen die beleggen. Waar het in Oekraïne voor de inwoners nu levensgevaarlijk is, verandert er bij ons op dit moment nog relatief weinig in ons dagelijkse leven.

 

De vraag die nu rijst is: moet je iets veranderen aan je financiële situatie? Als je persoonlijke situatie niet verandert, waarom zou je dan wel iets veranderen aan je financiële planning?

Beleggen doe je bij ons altijd vanuit een financieel breder advies, met een focus op de langere termijn. Beleggen zonder onderliggend plan is als cappuccino zonder melk. Het klopt niet. Het plan is gemaakt voor de toekomst en houdt rekening met stijgingen en dalingen op de beurzen. Dit is namelijk van alle tijden. Hieronder zie je een afbeelding met allerlei gebeurtenissen van de laatste decennia en hoe de beurs daarop reageerde.

Bijvoorbeeld: de terroristische aanslag op 11 september en recenter; de gevolgen van de coronapandemie op de beurs. Het valt op dat de heftige dalingen snel herstelden.

 

Kortom: om een goed resultaat te bereiken is rust belangrijk. Zorg altijd voor een solide buffer voor onvoorziene tegenvallers op de spaarrekening. Het geld dat je belegt heb je dan niet nodig op de korte termijn.

Om te bepalen of je wél iets moet doen; beantwoord dan de volgende vragen voor jezelf:

  1. Heb je nu onverwacht geld nodig?
  2. Heb je een grote financiële tegenvaller?
  3. Heb je je beleggingsdoelstelling bereikt?

 

Is het antwoord drie keer “nee”? Dan ben je oké.

Je zit dus goed en je hoeft niks aan je situatie te veranderen. Twijfel je of de belegging nog bij je past of wil je weten wat de gevolgen zijn van dalingen en stijgingen op de beurs? Maak gerust een afspraak via info@masterplanning.nl of 06-54606800.

 

Ondertussen waken wij over de fondsen, de wegingen en zoeken hierbij naar kansen. Met een defensieve basis, zoals u van ons gewend bent.