Beleggingsupdate januari 2016

Aandelenbeurzen lopen in januari flinke averij op.

De aandelenbeurzen zijn het jaar 2016 uiterst turbulent begonnen, waarbij de Chinese hoofdgraadmeter (de Shanghai Composite) per saldo over de maand een verlies van 22,65% heeft laten zien. Als voornaamste redenen hiervoor worden de sterk gedaalde olieprijs, de afvlakkende economische groei en de grondstoffenmarkt aangehaald door specialisten.

Maar ook in Europa noteerden de aandelenbeurzen flinke verliezen. De Amsterdamse AEX leverde de maand januari per saldo 2,39% in. Hoogste stand in 2015 bedroeg 510,55 en de stand waarop de afgelopen maand werd afgesloten op 431,28 ligt hier ruim onder. De 600 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa, samengebracht in de Stoxx600, verloor ruim 6,5%. Vopak bijvoorbeeld, werd vrijdag de 29e zwaar getroffen met een koersdaling van 15% onder druk van de aanhoudende crisis in de oliesector. De Stoxx50, de index van de 50 grootste beursfondsen van Europa, verloor de maand 6,53%. Iets groter zijn de verliezen in de wereldwijde Stoxx600 met een verlies van 8,9%.

De Amerikaanse S&P500 leverde dit jaar tot nu toe 4,96% in en noteert met 1.940,24 ruim 170 punten onder het hoogste niveau de afgelopen 52 weken.

Vooral de obligatiemarkten hebben licht geprofiteerd van het afgenomen vertrouwen in de aandelenmarkten. Zo noteert de Duitse 10-jaarsrente 0,32% en dat is het laagste punt sinds april 2015. Analisten zien met name de uitspraken van de ECB, dat zij de markten zullen blijven ondersteunen met ruimhartig monetair beleid, als oorzaak voor deze dalende rentes. De 5-jaars rente op Duits staatspapier noteert een negatieve rente van -0,3%. Ook de Nederlandse staatsobligaties blijven volgen, de 10-jaarsrente bedraagt momenteel 0,43%.

Modelportefeuilles MasterPlanning

In de turbulentie van deze markten is het uiterst lastig om positieve rendementen te behalen. Als we kijken naar de maand januari, dan is er op enkele beleggingsfondsen uit de selectie verlies geleden. Met name de aandelenfondsen en de obligaties uit de categorie ‘high yields’ hebben een bescheiden negatieve bijdrage geleverd aan de portefeuilles.
In de defensieve portefeuilles is gemiddeld een resultaat van -1,9% behaald over de eerste maand van het jaar. Een lichte verschuiving medio januari waarbij een stukje liquiditeiten is omgeruild voor een wat zwaardere weging in aandelenfondsen en enkele indexvolgers moet bijdragen aan een positief resultaat bij (gedeeltelijk) herstel van de markten. Vooralsnog is de timing naar het zich laat aanzien redelijk en lijken de markten langzaamaan te bekomen van de eerste turbulente weken.

De benchmark voor deze modellen is de rentevoet op spaarrekeningen. Deze ligt voor zakelijke rekeningen momenteel op 0,5% en voor particuliere spaarrekeningen op 1,0%.

Aanscherping kosten FondsenPlatform

Voor rekeningen bij het FondsenPlatform met een saldo van meer dan € 150.000 hebben we aantrekkelijke afspraken kunnen maken over de administratiekosten die door hen berekend worden. Deze zijn voor deze rekeningen ingaande op 1 januari gemaximeerd op € 150 per kwartaal. Voor rekeningen met een saldo van € 400.000 of meer betekent dit een kostenvoordeel van ruim € 1.150 op jaarbasis. Voor rekeningen met een saldo van meer dan € 750.000 gaan de administratiekosten die FondsenPlatform in rekening brengt richting de 0,08% op jaarbasis. Uitstekende tarieven, waarbij de aanscherping van de kosten direct leidt tot verbetering van de netto resultaten.

Heeft u interesse om dieper op beleggingen in te gaan en om te kijken wat voor u een passende strategie zou zijn? Neem contact op met MasterPlanning voor een vrijblijvende afspraak.