Beursberichten: de Trump-Dump blijft vooralsnog uit

Analisten en deskundigen waren het er vrijwel unaniem over eens: als Donald Trump verkozen zou gaan worden als nieuwe president van de Verenigde Staten, dan zouden de financiële markten er ongenadig van langs krijgen. Nadat de eerste signalen die kant uit gingen wijzen, namen de futures een duikvlucht. Maar na opening van de markten in Europa herstelde de aandelenmarkten al vrij snel om die memorabele dag zelfs, wat de AEX betreft, in de plus te eindigen.

 

Zie hier maar weer de bevestiging dat voorspellen niet werkt. Dat zagen we eerder bij de Brexit, ook daar leken de peilingen vooraf duidelijk. Niet dus.

 

Stick to the plan

Als het gaat om onze vermogensadvisering houden wij al vele jaren vast aan onze plannen. Een defensieve grondhouding om ‘kleerscheuren’ zo goed als mogelijk te voorkomen, wat zich vertaalt naar degelijk en soms wat saai risicomanagement. En op gezette momenten, als de markt er beter voor lijkt te liggen qua vooruitzichten, herschikken we de modelportefeuilles om kansen te benutten.

 

Wij geloven in deze aanpak, die de laatste paar jaren wel tot uitdagingen leidt. Want met rentestanden van rond de 0 is het zeer complex om met een laag risicoprofiel bovengemiddelde rendementen te behalen. Tel daarbij op dat we golven van mondiale crisis naar crisis (weet u nog, vorig jaar in China, of de oplopende spanningen tussen Oost en West, de olieprijs, Brexit en nu weer Trump) en het moge duidelijk zijn: het valt niet mee om mooie rendementen te realiseren.

 

Actief beheerde beleggingsfondsen

Maar goed, we houden vast aan onze filosofie en daarbij hebben we een degelijk selectiebeleid van beleggingsfondsen wat met regelmaat resulteert in vreugde. De door ons geselecteerde fondsen worden vaak door partijen zoals Morningstar beoordeeld en hierbij wil ik twee fondsen kort uitlichten die deel uitmaken van onze portefeuilles. Leest u maar waarom wij deze fondsen gebruiken in ons beleid.

 

Robeco High Yield

Dit beleggingsfonds maakt al sinds 2008 onderdeel uit van onze modelportefeuilles en niet zonder reden.

 

Hoofdbeheerders Sander Bus en Roeland Moraal staan in hoog aanzien. Beide beheerders gelden als zeer ervaren en werken vanaf 2003 samen op dit fonds. Bus is al sinds aanvang (1998) betrokken bij het fonds. Sindsdien is een sterk trackrecord opgebouwd. Bus is zijn hele carrière, sinds 1996, al actief met vastrentende waarden en beschikt over ruime ervaring met high yield obligaties. Het fonds beschikt over een lang en gedegen track record.

 

Sinds het aantreden van Bus als hoofdbeheerder in september 2001 bleef het fonds tot en met september 2016 met een gemiddeld jaarrendement van 7,20 procent het gemiddelde rebatevrije fonds binnen de Morningstar categorie, van 5,98 procent ruim voor. Het fonds behoort in het lopende jaar tot de best presterende van de categorie.

De onderweging in de energiesector droeg negatief bij, maar Bus en Moraal wisten rendement te genereren met een tail hedge rondom het Brexit referendum en onderwegingen in onder andere de farmaceutische sector.

 

NN Dynamic Mixfonds III

Dit actief beheerde mixfonds is enkele jaren geleden toegevoegd aan het palet, als aanvulling op een tweetal andere mixfondsen in de portefeuilles (Carmignac Patrimoine en BGF Global Allocation). Na een periode op de watchlist gestaan te hebben, is besloten het fonds vanaf 2013 op te nemen.

 

De keuze voor dit fonds wordt wat ons betreft ook dit jaar weer onderstreept door de vakjury, die de Gouden Stier 2016 voor de categorie ‘Beste Mixfondsen’ unaniem toe heeft gewezen aan dit fonds. In het juryrapport lezen we o.a.:

“Over de winnaar van de categorie Beste mixfondsen-range vond weinig discussie plaats. De jury wees direct unaniem NN Dynamic Mix Fund aan als winnaar in deze categorie.”

 

“De mixfondsen-range werd niet alleen een simpele all-in-one-oplossing genoemd, ook vond de jury dat beleggers met de range goed gespreid zijn tegen lage kosten. Daarnaast is het fonds breed beschikbaar, in tegenstelling tot die van BlackRock en ABN Amro, de andere genomineerden. Verder van belang was dat NN Dynamic Mix Funds door de jaren heen consistent goed scoort.”

 

“Sinds 2009 heeft het tot en met juni 2016 met een gemiddeld jaarrendement van 8,80% beduidend beter gepresteerd dan de Morningstar categorie (4,49%). Qua risico gecorrigeerde rendementen belandde het fonds over 3 en 5 jaar bij de best presterende. Het bleef echter wel wat achter bij de benchmark (9,84%). De lopende kosten vallen fors lager uit dan voor vergelijkbare rebatevrije fondsen.”

 

De fondsen van Carmignac, JPM Global Income en NN Dynamic Mix III maken deel uit van de meeste portefeuilles. De prestaties en positionering binnen hun categorie geven ons het vertrouwen om deze fondsen tot nader order aan te houden.