Negatieve rente op uw spaargeld!

Al langere tijd hanteren banken een negatieve spaarrente, maar ingaande 1 juli worden bij nagenoeg alle banken de voorwaarden stevig aangescherpt. De vraag die hierdoor opkomt is of uw spaargelden nog wel op de juiste plaats staan en welke alternatieven er zijn om dit spaargeld beter te laten renderen.

 

Wat betekent negatieve rente eigenlijk?

Dit is vrij overzichtelijk: in plaats van dat de bank u een vergoeding betaalt voor het stallen van uw spaargelden, moet u juist gaan betalen om te mogen sparen bij een bank. U betaalt een vergoeding over iedere dag dat uw geld bij de bank is gestald. Dit voelt voor velen als de omgekeerde wereld en dat is het eigenlijk ook wel. Maar de economische omstandigheden hebben hiertoe geleid.

 

Welke banken rekenen een vergoeding op spaargelden?

Nagenoeg alle banken in Nederland hebben de grensbedragen verlaagd en het tarief wat u moet betalen verhoogd. Bij bijvoorbeeld de Rabobank, ING, SNS en Triodos betaalt u over uw totale banksaldo (hierbij worden al uw rekeningen bij dezelfde bank bij elkaar opgeteld) wat uitkomt boven de € 100.000 per 1 juli een vergoeding in rekening gebracht van 0,5% op jaarbasis. Bij Van Lanschot, Nationale Nederlanden en KNAB ligt deze grens op € 250.000 en de ABN Amro Bank stelt de grens op € 150.000.

 

Alternatieven voor spaarrekeningen

Aan de hand van uw persoonlijke situatie kunnen we beoordelen welk bedrag u feitelijk nodig heeft op uw spaarrekening. Uitgaven op kortere termijn, zoals een verbouwing, nieuwe auto of 2e woning kunnen prima op een spaarrekening gestald staan voor een paar maanden. En een buffer voor onvoorziene tegenvallers is ook aan te bevelen. Maar zeker niet te veel!

Het bedrag wat boven deze nodige buffers uitkomt, kan aan de hand van een doordachte cashplanning prima andere bestemmingen krijgen. Denk hierbij aan het extra aflossen van de hypotheek, het schenken of uitlenen van gelden aan kinderen (waarbij aantrekkelijke constructies mogelijk zijn) of het inrichten van een degelijke beleggingsportefeuille.

Investeringen in Duurzaamheid komen wij ook met regelmaat tegen en investeren in vastgoed is ook populair geweest. Deze laatste categorie neemt zichtbaar af, niet enkel de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% is een drempel die het rendement raakt, maar ook de prijsontwikkelingen maken investeerders langzaamaan wat schuw.

 

MasterPlanning helpt u bij het maken van de juiste keuzes

Al meer dan 20 jaar adviseren en begeleiden wij cliënten (particulieren, ondernemers en ondernemingen) bij het krijgen van overzicht in de financiële situatie. Met als belangrijkste doel het bieden van inzicht, zodat weloverwogen keuzes over sparen, beleggen en hypotheken gemaakt kunnen worden.

Is extra aflossen op de hypotheek nuttig? Dan helpen wij u hierbij. Wilt u investeren in uw woning? Ook dan maken wij de voordelen inzichtelijk.

Zo is beleggen ook in veel gevallen een prima alternatief, maar zijn hieraan wel risico’s verbonden. Rendement en risico zijn onlosmakelijk verbonden, maar met een gedegen gespreide portefeuille is een mooi rendement op langere termijn reëel haalbaar. Wij helpen u bij het opzetten van een degelijk plan, laten een rekening op uw naam openen en begeleiden u bij het inrichten van de beleggingsportefeuille. En desgewenst nemen wij de beleggingsbeslissingen voor u!

 

Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen en begeleiden? Neem contact met ons op om een afspraak te maken.