De woningmarkt: blijven de huizenprijzen stijgen?

Voor het 8e jaar op rij stijgen de gemiddelde woningprijzen, in menig grote stad liggen de prijsniveaus op historische hoogtepunten. Hiermee niet gezegd hebbende dat huizen per definitie overall te duur zijn. De prijsontwikkeling is met name te danken aan de krapte op de markt. Er staan relatief weinig huizen te koop en er is een stevige onbalans tussen vraag en aanbod.

Hierin lijkt de komende jaren weinig verandering te komen, veel nieuwbouwprojecten liggen stil en de doorstroming is een blijvend probleem.

De hypotheekrente is nog steeds extreem laag

Maar ook de hypotheekrente heeft een duidelijke invloed op de prijsontwikkeling. De meeste kopers hebben een hypotheek nodig en hierbij wordt vooral gekeken naar de maandlasten in combinatie met de zekerheid die de hypotheek biedt. Lange rentevaste periodes zijn populair en bieden de zekerheid van goed te calculeren maandlasten. Dit steunt de huizenkopers en beperkt het financiële risico fors.

Voor de komende jaren voorzien wij een blijvende krapte op de woningmarkt. Kopers hebben nu al grote moeite om een geschikte woning te vinden, die zowel aan de praktische wensen kan voldoen. En bovendien nog betaalbaar is. Per saldo zullen de gemiddelde huizenprijzen gestaag blijven oplopen, is onze verwachting.

Naast de krapte voorzien wij ook een bestendig lage hypotheekrente voor de komende periode. Er lijkt nog geen opwaartse druk zichtbaar. Dat is erg aantrekkelijk voor kopers, zij kunnen hierdoor tegen zeer mooie tarieven langjarig geld lenen voor de aankoop van hun nieuwe woning. Maar ook oversluiten zal een blijvend aantrekkelijke optie zijn.

Wij helpen huizenkopers met een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is een must. Weten wat je kunt betalen, welke ‘rek’ je hebt en in welke prijsklasse je concreet zaken kunt doen is onontbeerlijk voor een succesvolle huizenjacht. Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring en bieden onze cliënten inzicht in hun mogelijkheden. Zodat zij met vertrouwen op zoek kunnen naar hun nieuwe droomwoning.

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft? Neem dan contact met ons op voor een eerste oriëntatie.