Een huis kopen: prijsstijgingen en overbieden

De cijfers over de eerste maanden van dit jaar zijn duidelijk: de oververhitting op de woningmarkt is helemaal terug. Zodra een woning op de markt aangeboden wordt, leidt dit veelal tot een hausse aan bezichtigingen en (fors) overbieden is de norm. Hoe kan je jezelf als woningkoper goed voorbereiden? MasterPlanning helpt je hierbij!

De cijfers

De gemiddelde prijs van een woning bedroeg over Q1 2024 € 432.000 en dat is bijna 9% duurder dan het jaar ervoor. In maar liefst 55% van de aankopen wordt overboden, waar dit vorig jaar nog 31% betrof. Er zijn in totaal 33.400 woning verkocht in het eerste kwartaal van 2024 (bron: NVM).

Wat veroorzaakt deze prijsstijgingen?

Het aantal beschikbare woningen is te laag, de krapte is enorm. In de volle breedte van de woningmarkt, van starterswoningen tot seniorenappartementen, is te weinig aanbod. En dan doet de markt zijn werk: vraag en aanbod in onbalans veroorzaken stijgende prijzen.

Hypotheekrentes zijn ten opzichte van de zomer van 2023 in een dalende trend beland. Ook dat heeft een invloed op de prijsontwikkelingen; als geld lenen voor de aankoop van een woning goedkoper wordt, heeft dit een positief effect op kopers. En tot slot hebben we gezien dat de inkomens vrij fors gestegen zijn, de normen voor hypotheekverstrekkers zijn verruimd en ook dat leidt toto hogere leencapaciteit en dus opwaartse druk op de woningprijzen.

Wat zijn de verwachtingen?

Rondom het vormen van de nieuwe regering zijn nog wel een groot aantal onzekerheden, dus of er van overheidswege de komende periode maatregelen komen laat zich nog niet raden.

Wel zien we dat de verleende vergunningen op nieuwbouw stevig afgenomen zijn, dus de woningvoorraad zal niet snel genoeg uitgebreid worden. Bovendien zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen heel fors en wij verwachten niet dat dit de markt zal helpen. Krapte blijft een feit, overbieden in de krappe markt zal ook de komende periode (misschien wel meerdere jaren!) de norm blijven.

Een gemiddelde prijsstijging van 5 tot 8% wordt door analisten verwacht. Wij vermoeden dat de realiteit aan de bovenkant van deze bandbreedte zal liggen.

MasterPlanning helpt je bij de koop van jouw nieuwe woning!

Door onze langjarige ervaring en diepgaande kennis over de hypotheekmarkten én het acceptatiebeleid van vele hypotheekverstrekkers, kunnen wij als geen ander de aankoop van jouw nieuwe huis voorbereiden.

Want: een goede voorbereiding maakt de kans op succes merkbaar veel groter!

Samen met jou analyseren wij jouw hypotheekmogelijkheden en geven een glasheldere richting voor wat betreft haalbare koopsom. Zodat je met groot vertrouwen (en vaak ook zonder voorbehoud van financiering) zaken kan doen. En dat scheelt!

Wij informeren, adviseren en begeleiden jou. Vanaf de eerste interesse in een woning tot aan de sleuteloverdracht bij de notaris. Regelen alle bijkomende zaken, zoals de bankgarantie en benodigde administratieve zaken rondom de hypotheek, koopovereenkomst en notaris.

Bel ons maar, we helpen je graag en goed.