Huizenkopers zoeken steeds vaker de ‘dorpse sferen’ op

Vrijwel alles wordt onderzocht en onlangs lazen wij een mooi artikel op Funda. Zij beschrijven de actuele krapte op de woningmarkt in heel Nederland, die de achterliggende periode steeds meer toeneemt en dan vooral buiten de grote steden. Steeds meer huizenkopers zijn op zoek naar de dorpse sferen en meer buitenruimte. Kosten spelen hierbij een kleinere rol, zo blijkt.

 

De statistieken

Ruim 88% van de consumenten geven aan dat dit een mooi moment is voor de verkoop van een woning. Voor het kopen ligt dit percentage op slechts 13%, het laagste punt in bijna een jaar. De huizenprijzen spelen bij deze stellingname de grootste rol en dat is eigenlijk niet echt opmerkelijk te noemen.

Het bijzondere is wel dat steeds minder consumenten bereid zijn om hun woning te verkopen, terwijl de kopers onverminderd in de rij staan; de druk op te koop staande huizen is groot.

 

Regionale verschillen

Kopers zijn meer en meer op zoek naar buitenruimte, de dorpse sfeer en willen de drukte van de stad vermijden. Maar liefst 47% opteert voor meer buitenruimte en de sfeer van het dorpse wordt door 37% als reden genoemd om te verhuizen. En 1 op de 4 huizenkopers verhuist om financiële redenen naar een dorp.

De Funda Index laat op dit moment zien dat meer Nederlanders de stad uit willen. Het dorp is onder hen populairder dan de stad en geldt voor zowel kopers die nu in de stad wonen als ook voor kopers die al in een dorp wonen.

 

Verkopersmarkt

Duidelijk is dat de huidige markt een ‘verkopersmarkt’ is. Zodra een courante woning te koop komt, stromen de bezichtigingen binnen en veelal worden het aantal bezichtigingen beperkt.

Vervolgens worden kandidaat-kopers meer en meer geconfronteerd met een inschrijvingsprocedure; je kunt als koper jouw bod en voorwaarden indienen en uit deze biedingen wordt dan door de verkoper en zijn makelaar een keuze gemaakt.

Overbieden is in vrijwel alle segmenten en regio’s de nieuwe standaard.

 

Hoe kan je je als potentiële huizenkoper nu goed voorbereiden?

Allereerst is het van belang om helder in beeld te hebben wat jouw individuele mogelijkheden zijn.

Hoeveel hypotheek kan je afsluiten, wat zijn de maandlasten en welke koopsom kan je uitgeven aan jouw nieuwe woning? Zaken die je in overleg met een goede financieel adviseur zoals MasterPlanning nauwkeurig kunt voorbereiden, zodat je snel en adequaat kunt toeslaan als jouw nieuwe droomhuis op de markt komt.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen en begeleiden? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.