Hypotheekrente: laag, lager, laagst?

Al een aantal jaren zit de hypotheekrente in een dalende trend en de afgelopen periode heeft deze trend zich wat versneld. De huidige hypotheekrentetarieven liggen op niveaus die we sinds 1992 niet heb gezien en uit de overlevering kunnen we opmaken dat in de periode hiervoor dergelijke rentestanden niet eerder zijn voorgekomen.
Wat betekenen die lage hypotheekrentetarieven nu voor de huizenkoper of de huizenbezitter?

De spaarrente

Eerst maar even een negatieve bijwerking van de huidige monetaire politiek die door de centrale banken wordt bedreven: de rentevergoeding op spaarrekeningen is lager dan ooit. De gemiddelde rentevergoeding voor een normale internetspaarrekening ligt al onder de 1,3% en het ziet er naar uit dat voor deze spaarvormen de bodem er nog niet is.
Even ter vergelijking: de spaarrente in Duitsland noteert nog lager, zo rond de 0,9% op jaarbasis.

De huizenkoper

Huizenprijzen zijn sinds 2008 met gemiddeld zo’n 20% gedaald en er zijn tekenen van herstel zichtbaar aan het worden. Al vanaf de zomer van 2013 zien we het aantal bezichtigingen toenemen, worden er meer huizen verkocht en sinds dit kwartaal zien we de gemiddelde huizenprijs weer stijgen!
Goed nieuws voor de huizenkoper.

Want los van de fors lagere aankoopprijs, zijn ook de Kosten Koper fors lager dan een jaar of 5 geleden. De overdrachtsbelasting is nog steeds 2% (was eerder 6%) en dat scheelt een boel. Maar ook de bijkomende kosten (de notaris-, taxatie-, advies- en hypotheekkosten) zijn door de toegenomen concurrentie gemiddeld lager dan voorheen.

En tot slot is er dan de historisch lage hypotheekrente, die in de regel zorgt voor een hele aantrekkelijke (en stabiele) maandlast bij het kopen van een woning: onder Nationale Hypotheek Garantie kunt u al een hypotheek afsluiten tegen een rente van 3,35% voor 10 jaar vast. Wilt u liever 20 jaar vast? Dan kan dat al vanaf 4,1%. Prachtige tarieven die leiden tot uiterst aantrekkelijke maandlasten.

De huizenbezitter (of oversluiter)

Niet alleen de huizenkoper kan profijt hebben van de lage rentestanden, ook de bestaande huizenbezitter kan hiervan profiteren door de lopende hypotheek over te sluiten.

Qua rentetarieven gelden hiervoor nagenoeg dezelfde tarieven. Dus 10 jaar vast is al mogelijk (uiteraard onder voorbehoud van acceptatie en er gelden specifieke voorwaarden) vanaf 3,4%. Maar ook de 5-jaars vaste rente wint sterk aan populariteit en die is er al vanaf 2,8%.

En variabele rente is ook nog steeds een aantrekkelijke optie voor diegenen wiens profiel hierbij aansluit. De variabele rente is er al vanaf 2,25%.

Let op: tarieven onder voorbehoud van typefouten en onder voorbehoud van wijzigingen. Aan de genoemde tarieven kunnen geen rechten worden ontleend.

Een oriƫnterend gesprek over uw hypotheekrente?

Iedere situatie is weer anders en elk dossier heeft zijn specifieke aandachtspunten. Om te bezien wat er binnen uw persoonlijke situatie mogelijk is, en welke producten en rentes bij u passen, is een oriƫnterend gesprek de eerste stap.

MasterPlanning nodigt u graag uit om eens over uw dossier van gedachten te wisselen.