Hypotheken: blijft de rente voorlopig zo laag?

De hypotheekrente is al jarenlang laag. Heel laag. En ondanks meerdere kantelmomenten waarop de dalende trend gebroken leek te gaan worden, is de hypotheekrente op uitzonderlijk lage standen blijven staan. Dat dit een behoorlijke steun is voor de woningmarkt, is wel duidelijk maar ook voor huiseigenaren heeft deze lage rentestand mooie ‘bijwerkingen’.

 

Verwachtingen voor de lange rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen jaren op grote schaal schuldtitels en overheidsobligaties gekocht. Onder invloed van deze maandelijkse aankopen daalde de lange rente. Doel van het aankoopprogramma is om de kredietverlening te stimuleren en beleggers aan te moedigen om meer risico te nemen. Een betere toegang tot krediet en een hogere risicobereidheid dienen bij te dragen aan een herstel van de economie en een hogere inflatie. De ECB heeft aangegeven dat zij vanaf januari 2019 het programma wil stopzetten.

Tegen de verwachting in heeft dit weinig effect gehad op de lange rente.

 

Dat de lange rente nauwelijks is gestegen, komt onder andere door de tegenvallende berichten over de economie. De wereldhandel valt wat terug en er heersen zorgen over de begrotingsplannen van Italië. Dan is er nog het gevaar van een harde Brexit en staat de Franse president Macron onder druk door de gele-hesjes-protesten.

In deze onzekere omgeving verkiezen beleggers veilig overheidspapier en groeit de kans dat de ECB andere middelen zal inzetten om de lange rente laag te houden en de economie te stimuleren. Tegen deze achtergrond zal de hypotheekrente volgens ons nog langer laag blijven.

 

Oversluiten!

De druk op de rente lijkt nog niet te ontstaan en dit biedt huiseigenaren prachtige kansen. Zeker in het licht van de aangekondigde plannen van Rutte III, die recentelijk door de Eerste Kamer zijn aangenomen. Een versobering van de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 biedt zeker nu fraaie kansen.

 

Niet alleen kan door het oversluiten van de bestaande hypotheek een aanzienlijke lastenverlichting worden gerealiseerd, fiscale optimalisatie is dan ook nog een mooie optie. Dus heeft u een eigen woning en heeft u hier een hypotheek voor afgesloten? Maak dan weer eens een afspraak met ons; nemen we uw financiële zaken samen grondig door en kunnen we beoordelen of er ook in uw situatie voordeel te behalen is.

 

Hoe helpt MasterPlanning u?

Wij geven 100% onafhankelijk advies over uw hypotheek, verzekeringen en overige financiële producten. Wij zetten onze kennis in om uw hypotheek en verzekeringen, als het zinvol is, te optimaliseren. Hierbij benutten we de fiscale ruimte en stemmen uw hypotheek en aflossingen af op uw persoonlijke situatie en wensen.