Update Hypotheken: is het einde van de extreem lage rentes voorbij?

De hypotheekrente heeft de afgelopen jaren een gestage dalende lijn laten zien en noteerde tot voor kort op de laagste standen uit de recente geschiedenis. Ondanks meerdere kantelmomenten, waarop de dalende trend gebroken leek te gaan worden, is de hypotheekrente op uitzonderlijk lage standen blijven staan. Dat dit een behoorlijke steun is voor de woningmarkt is wel duidelijk en voor huiseigenaren heeft deze lage rentestand mooie ‘bijwerkingen’.

 

Verwachtingen voor de lange rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de achterliggende jaren op grote schaal schuldtitels en overheidsobligaties gekocht. Onder invloed van deze maandelijkse aankopen daalde de lange rente. Doel van het aankoopprogramma was aanvankelijk om de kredietverlening te stimuleren en beleggers aan te moedigen om meer risico te nemen. Een betere toegang tot krediet en een hogere risicobereidheid dienen bij te dragen aan een herstel van de economie en een hogere inflatie.

 

Vanaf aanvang van dit programma is de impact op de markten duidelijk. Almaar oplopende huizenprijzen, aandelenkoersen en lage rentes.

 

Sinds kort zien we ook de keerzijde van dit beleid; de enorme hoeveelheden geld die de markten hebben overspoeld leiden tot inflatie, op een niveau wat we al lange tijd niet hebben waargenomen. Brandstofprijzen, bouwmaterialen, voedsel en energie zijn hier treffende voorbeelden van die wij allen dagelijks in de portemonnee voelen. In een normale economische omstandigheid leidt inflatie tot oplopende rentes en ook die beweging is ingezet. De verwachting is dat de lange rentes wat verder kunnen oplopen.

 

Oversluiten nu?

De druk op de rentes lijkt te ontstaan en dit biedt huiseigenaren nu nog prachtige kansen.

 

Niet alleen kan door het oversluiten van de bestaande hypotheek een aanzienlijke lastenverlichting worden gerealiseerd, fiscale optimalisatie is dan ook nog een mooie optie. Heeft u een eigen woning en heeft u hier een hypotheek voor afgesloten in het verleden? Maak dan weer een keertje een afspraak met ons; nemen we uw financiële zaken samen grondig door en kunnen we beoordelen of er ook in uw situatie voordeel te behalen is.

 

Hoe helpt MasterPlanning je?

Wij geven 100% onafhankelijk advies over beleggingen, hypotheek en overige financiële producten.

Wij zetten onze kennis in om jouw financiële zaken, als het zinvol is, te optimaliseren. Hierbij benutten we zoveel als kan de fiscale ruimte en stemmen jouw hypotheek en financiële zaken af op jouw persoonlijke situatie en wensen.