Variabele hypotheekrentes stevig in de lift, Rabobank is de gunstige uitzondering

Onder druk van de extreme stijging van de inflatie, vanaf de zomer van 2022 (vooral aangewakkerd door de zeer sterk gestegen prijzen van gas en energie), heeft de Europese Centrale Bank (EB) in meerdere stappen haar rentetarieven heel fors verhoogd. Zij beogen hiermee de inflatie te beteugelen.

Waar we vorig jaar nog negatieve rentes zagen, ligt de basisrente van de ECB nu op 3,5%. Een stijging die de afgelopen 15 jaar niet eerder is gezien. De ECB heeft het tempo van de renteverhogingen wel wat afgezwakt.

De algemene verwachting van meerdere analisten is dat zij nog eenmaal de rente zullen verhogen en dat de basisrente dan gedurende langere tijd stabiel zal blijven.

Wat is hiervan de invloed op de hypotheekrentes?

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers hanteren de basisrente van de ECB als basis voor de variabele hypotheekrentetarieven die zij aan hun klanten aanbieden. En voor de tarieven van overbruggingshypotheken, die verstrekt worden bij aan- en verkoop van een particuliere woning. Bij de meeste banken zijn hierdoor de variabele hypotheekrentes de achterliggende maanden zeer sterk gestegen; momenteel liggen deze bij nagenoeg alle hypotheekaanbieders ruim boven de 5%. De ING Bank voert het lijstje aan met een huidige variabele rente op hun aflosvrije hypotheken van 6%.

Er is één uitzondering: de Rabobank

De Rabobank is op dit moment een zeer positieve uitzondering waar het de hoogte van de variabele hypotheekrente betreft. In tegenstelling tot de andere hypotheekverstrekkers baseren zij hun variabele hypotheekrente op basis van de spaarrente. En die ligt nog steeds laag.

Waar de ING Bank, ABN, SNS en diverse andere hypotheekverstrekkers ruim boven de 5% vragen voor een hypotheek op variabele rente, daar hanteert de Rabobank momenteel een tarief van slechts 2,7%.

Een extreem aantrekkelijk verschil. Simpelweg kan gesteld worden dat de Rabobank op dit gebied een unieke marktpositie heeft.

“Wij sluiten op dit moment veel hypotheken over naar de Rabobank, simpelweg omdat de verschillen in de variabele tarieven ten opzichte van de ING, ABN, ASR en vele andere hypotheekaanbieders véél te groot zijn.” Geert van den Doel

Oversluiten is aantrekkelijk

Heeft u een hypotheek met een variabele rente? Dan kunt u aanzienlijk besparen op uw maandlasten door de hypotheek over te sluiten naar de Rabobank. De kosten die hiervoor gemaakt worden zijn in de regel binnen een paar maanden al terugverdiend.

 

Een rekenvoorbeeld

Arjen en Monique hebben een aantal jaren geleden een aflosvrije hypotheek tegen variabele rente afgesloten bij de ABN Amro Bank.

Hoofdsom lopende hypotheek €400.000
Waarde van hun woning €650.000
Rente ABN Amro 5% (per peildatum 14-07-2023)
Bruto rentelast per maand €1.666

 

Wij hebben hen onlangs geadviseerd om de hypotheek over te sluiten. Wij verzorgen de gehele overgang voor hen, van de hypotheekaanvraag tot aan de notaris aan toe. De hoofdsom is verhoogd naar € 404.000 (we financieren de kosten van taxatie, notaris, kadaster en hypotheekbemiddeling mee).

Nieuwe hypotheek (Rabobank) €404.000
Rente nieuw 2,55%
Bruto rentelast per maand €858

 

Het verschil in rentelasten bedraagt maar liefst € 808 per maand voor exact dezelfde hypotheekvorm!

Wilt u eens laten beoordelen of oversluiten van uw lopende hypotheek zinvol is? Neem dan contact met ons op.

 

MasterPlanning zorgt voor financiële rust.

Samen eens praten over uw hypotheek of andere financiële zaken?

Stuur dan een berichtje naar info@masterplanning.nl of bel ons op (035) 543 0454.