2019 was een prachtig beleggingsjaar

Aan het begin van het jaar bleken de meeste analisten van de grote banken en fondshuizen wat somber. Na de zeer zwakke laatste maanden van 2018 was het sentiment onder beleggers stevig aangetast en leek het jaar een lauw beleggingsjaar te worden. Althans, dat was op hoofdlijnen de consensus. Hoe anders liep het!

De FED als aanjager

De aanjager was de FED, die met een flinke draai in haar beleid de financiële markten aan het begin van het jaar vleugels gaf. Een zeer krachtig herstel van de aandelenmarkten in Q1 was het directe effect, plus een flinke boost van het vertrouwen. Daarna hebben de aandelenmarkten de beleidswijzigingen wat gelaten geabsorbeerd en hebben de markten maanden zijwaarts, doch met een hele lichte opgaande trend, bewogen. Het achterwege blijven van concrete tekenen van een naderende recessie, die door vele analisten voorspeld werd, luidde vanaf oktober wederom een mooie periode van stijgende aandelenkoersen in. Meevallende bedrijfscijfers, ruim beleid van de centrale banken en rust op het handelsfront deden de rest.

Alles ging omhoog!

In tegenstelling tot ‘normale’ jaren bleken alle beleggingscategorieën over het jaar 2019 een positief resultaat gerealiseerd te hebben. Het feit dat dit een extreme zeldzaamheid is, laat al zien dat het een uitzonderlijk jaar is geweest. Aandelenindices die overall 25% gestegen zijn geven echter wel een vertekend beeld; als we kijken naar de periode vanaf bijvoorbeeld 1 januari 2018, dan ligt de effectieve stijging op slechts 3% per jaar. En is ook wel duidelijk dat er best nog wat in het vat kan zitten.

Onze best presterende beleggingsfondsen

De beste performer in onze neutrale modelportefeuille was dit jaar SKAGEN Global met een prachtig netto resultaat van 32%. Een uitstekende 2e was JP Morgan Global Focus met ruim 30% rendement. En de top 3 wordt gecompleteerd door Actiam Duurzaam Index Vastgoed met een plus van ruim 28% over het jaar.

Ook de obligaties deden het goed. De posities in onze high yield categorie kenden een rendement van ca 12% en de gemengde fondsen lieten overall een mooi beeld zien met plussen van 9 tot 16% na kosten.

2019 was een mooi jaar voor onze cliënten

Per saldo heeft onze modelportefeuille met het neutrale profiel een netto rendement van ruim 16% laten zien, terwijl de defensieve modelportefeuille op ruim 14% is uitgekomen. Resultaten die geen enkele garantie bieden voor de toekomst, maar waar wij wel uitermate tevreden mee zijn!

Ook voor 2020 volgen wij de markten en zetten onze kennis en ervaring in om de beleggingsportefeuilles van onze cliënten te monitoren, bij te sturen en te streven naar een mooi rendement.