Maar er is meer. De rente op 10-jaars staatsleningen in de Verenigde Staten zakte zeer stevig, van 3,23 naar 2,63 procent. Bewegingen die, zeker in een dergelijk korte periode, zeer zeldzaam zijn. Ingrediënten voor malaise.
Historisch hoge winstmarges
Twaalf maanden geleden begonnen de markten nog vol optimisme aan een, naar het zich liet aanzien, mooi beursjaar op de golven van één van de grootste belastingverlagingen in de VS ooit. Hoe anders zou het lopen. Wie kon voorzien dat het jaar zo zou eindigen?
Vaak is er al gewezen naar de hoofdrolspelers in een langslepende soap: Trump, de handelsoorlog tussen de VS en China, onrusten in Frankrijk, de aankomende Brexit en Italiaanse begrotingsperikelen. Dit draagt allemaal niet bij aan de door beleggers zo gewenste relatieve rust op de financiële markten.
What else?
Is er meer aan de hand? Steeds meer indicatoren duiden op een afnemende economische groei en o.a. de gepubliceerde omzetwaarschuwing van Apple bevestigt dit beeld. Wat is nu de houdbaarheid van de hoge winsten van het bedrijfsleven?
Het besef dringt door dat de winsten zo’n beetje hun hoogtepunt bereikt zouden hebben en vanaf hier eigenlijk alleen maar minder kunnen worden. En als men verwacht dat de bedrijfswinsten zullen afnemen, heeft dit een impact op de koersen.
De ECB en Federal Reserve hebben na jaren van gratis geld pompen besloten om de geldkraan eens een beetje dicht te draaien. De Federal Reserve ontneemt inmiddels al 50 miljard dollar per maand uit de financiële markten. De liquiditeit neemt dus krachtig af op een moment dat de groei vertraagt, of lijkt te vertragen. En is hiermee een tweede, niet geheel onlogische, verklaring voor het huidige slechte beurssentiment.
Somberheid troef
Na een kwartaal vol hele dikke koersverliezen hebben beleggers er aan het begin van het nieuwe jaar weinig vertrouwen in. Het lijkt wel het spiegelbeeld van een jaar geleden. Als gevolg daarvan is het verwachtingspatroon ook wel een stuk lager geworden. Zo stelden analisten in de Verenigde Staten hun winstverwachting over het algemeen naar beneden bij. Werd er drie maanden geleden gemiddeld genomen nog een winstgroei van 16,6% verwacht, inmiddels is dat naar beneden bijgesteld naar 12,4%, een kwart minder winstgroei. De omzetwaarschuwing van Apple doet beleggers huiveren. Wat kunnen we de komende weken nog meer verwachten? De somberheid overheerst.
Alleen maar somberheid?
Er is volgens vele onafhankelijke analisten ook zeker nog wel een positieve noot te kraken. Aandelen zijn als gevolg van deze daling op de beurs een stuk goedkoper geworden. Zo is op basis van de huidige taxaties de KW van de S&P 500 gezakt naar 14,2. Heel ruim onder het langjarige gemiddelde.
Voor de bedrijven uit de AEX wordt twaalf keer de winst betaald. Het dividendrendement bedraagt gemiddeld nu circa 3,8 procent. Bovendien staat er na alle verkopen inmiddels veel geld aan de zijlijn. Geld dat vroeg of laat zijn weg naar de beurs weer zal weten te vinden. De stemming is nu erg somber, wat betekent dat een sprankje goed nieuws het sentiment zo weer kan doen omslaan. Een rally lijkt wellicht in de maak?
Kwaliteit wordt ook in deze markten stevig geraakt, al hoewel uit de K/W-verhoudingen op te maken is dat de klassieke defensieve aandelen het relatief een stuk beter (of: minder slecht) hebben gedaan deze periode. Maar een sell-off zoals over de laatste weken van december laat ook de mooiste en meest succesvolle bedrijven niet ongemoeid.
Koopkansen ontstaan, zeker voor de lange termijn-belegger.
Heeft u vragen over uw beleggingsportefeuille of wilt u nadenken over uw strategie voor de komende tijd? MasterPlanning staat altijd voor u klaar. Neem contact met ons op om een afspraak te maken en advies in te winnen.