Fondsen onder de aandacht: JP Morgan Focus en NN Dutch Fund

Onze fondsenselectie: top-down

Bij de selectie van de beleggingsfondsen die wij gebruiken voor het inrichten van modelportefeuilles hanteren wij al vele jaren een heel overzichtelijke procedure. Zonder al te veel in detail te treden, dat is immers het geheim van de chef, werken wij volgens een helder schema.

Zo geloven wij in de toegevoegde waarde van actief beheerde beleggingsfondsen. En in fondsmanagers met bewezen staat van dienst, die langjarig aan het roer staan bij fondsen met een langjarige goede rating en beoordeling[1]. En om tot een goede afweging te komen, is transparantie van belang. Kosten, beleggingsbeleid (onder andere voor wat betreft regio, sectoren en wegingen) én het momentum maken de selectie af.

 

Welk fonds presteerde tot nu toe het beste?

Het is natuurlijk uitermate complex om een fonds te beoordelen op beste prestaties. Duidelijk is dat, in geval van sterk oplopende aandelenkoersen, de categorie ‘aandelenfondsen’ in de regel veel beter performen in absolute zin ten opzichte van obligatiefondsen. Maar, omdat resultaten zo lekker meetbaar zijn, introduceren we toch een ‘Fonds van de Maand’: welk fonds presteerde het beste over de periode van 01-01-2019 tot 29-03-2019?

 

De winnaar bij FondsenPlatform-portefeuilles: JP Morgan Global Focus

Met een toevertrouwd vermogen van ruim € 9 miljard in dit fonds, kan met recht gesproken worden van een enorm krachtige speler. Het fonds heeft als primaire insteek het “behalen van een superieure vermogensgroei op lange termijn, door primair te beleggen in een agressief beheerde portefeuille met grote, middelgrote en kleine ondernemingen uit de hele wereld.” In eenvoudige termen: een zuiver aandelenfonds met wereldwijde spreiding.

Het fonds is gestart op 23 mei 2003 en heeft over deze achterliggende periode een uitstekende performance laten zien, waarbij de laatste 10 jaar gemiddeld 14,01% op jaarbasis is gerealiseerd.

 

Ook dit jaar presteert het team, onder leiding van Jeroen Huysinga, erg sterk en ‘verslaan’ zij de AEX-index met een netto koerswinst (tot 29 maart) van 14,31%. De AEX over dezelfde periode deed 12,52%.

 

De winnaar bij Scildon-portefeuilles: NN Dutch Fund

Dit fonds is opgericht in 1986 (onder de naam ING Dutch Fund) en behoort tot de absolute top binnen haar segment: Nederlandse aandelen. Ook hier is het niet verrassend dat dit fonds profiteert van de sterke koersontwikkelingen op de aandelenmarkt. Maar wel verrassend is het dat zij, met de AEX als belangrijke graadmeter, een outperformance hebben gerealiseerd van bijna 5%: het NN Dutch Fund heeft over dit jaar tot 29 maart maar liefst 17,15% koerswinst behaald.

 

Over de achterliggende 10 jaar blijft het fonds wel wat achter in gemiddelde performance bij de AEX. Maar het sterke management, de duidelijke strategie en de mooie performance maken dit fonds tot een aantrekkelijk puzzelstuk in een aantal van onze modellen.

 

Een terechte winnaar van deze periode!

 

Wat doen de andere fondsen?

Onze modellen bestaan uit meerdere beleggingsfondsen, die allen hun specifieke functie hebben binnen het profiel en passen binnen het afgesproken beleid. Aandelenfondsen doen het in de regel beter in positieve markten, dat is wel duidelijk. Maar vooral tijdens mindere perioden of jaren blijkt de kracht en toegevoegde waarde van gedegen spreiding.

 

Obligatiefondsen hebben overall ook een redelijk goede performance laten zien, variërend van 3 tot ca 5% tot nu toe. Wellicht dat we deze categorie beleggingsfondsen nog eens terugzien in deze uitverkiezing.

[1] Voor de fondsenanalyses maken wij onder andere gebruik van de expertise van Morningstar