Het eerste kwartaal zit erop: fraaie cijfers

De koersen zetten krachtig herstel in

Zoals we aan het begin van januari in onze blog ook al schetsten: een rally is in beleggingsland zo in de maak. Koopkansen zijn zeker ontstaan voor de lange termijn-belegger en verbeterde maco-cijfers en wegebbende onrust hebben geleid tot hele sterke koersstijgingen. En dat mocht ook wel, na de zeer zwakke laatste maanden van 2018.

 

Uw lijfrenteverzekering: onze zorg

Voor onze klanten letten wij zorgvuldig op hun opgebouwde lijfrentekapitalen. Veelal ondergebracht bij een traditionele verzekeraar of bancaire instelling, waarbij wij met name Scildon (voorheen Legal & General) en FondsenPlatform als preferred-partners hanteren.

 

Samen met u beoordelen wij uw financiële positie, uw wensen en uw doelstellingen. Hebben we uw financiële plaatje duidelijk in beeld, dan stellen wij in overleg met u een modelportefeuille samen, bestaande uit (voornamelijk) actief beheerde beleggingsfondsen. Wij selecteren voor u kwalitatief sterke fondsenhuizen en monitoren deze doorlopend.

Zo af en toe stellen wij de modelportefeuille bij en hierbij kunnen wij ook uw individuele polis of rekening bijsturen. Dat neemt u een hoop werk uit handen en voorkomt dat u zich bij het maken van keuzes te zeer laat leiden door emoties, of de waan van de dag.

 

Hoe vergaat het de modelportefeuille tot nu toe?

Vrijwel alle beleggingscategorieën noteren in de plus en ondanks het veelal hele voorzichtige karakter van de portefeuilles noteren deze in de regel fraaie plussen. De meest defensieve portefeuilles renderen tegen de 4% netto aan, terwijl de iets neutralere portefeuilles richting de 8% netto bewegen.

 

Wat brengt de rest van het jaar?

Fondsenmanagers en grote fondshuizen hebben voor dit jaar weer gewoontegetrouw hun voorspellingen gedaan en hieruit kwam als rode draad de term ‘volatiliteit’ veelvuldig voor. Beleggers zouden bovendien rekening moeten houden met een beperkt rendement dit jaar, rekening houdend met de vele economische onzekerheden en overige obstakels.

De conclusie op dit moment is echter dat het jaar 2019 uitstekend is begonnen voor beleggers en dat bevestigt onze visie op voorspellingen: deze zijn in de regel onbruikbaar. Stick to the plan, dat is en blijft ons motto.

 

Wij houden balans in de portefeuilles en vertrouwen op de expertise van de professionele fondsenmanagers, dit maken zij al vele jaren waar. En ondanks het gegeven dat beleggen ook slechte perioden kent: op de lange termijn biedt een gedegen strategie de juiste mix tussen aanvaardbaar risico en een net effectief rendement.