Is de bodem van de beurzen in zicht (geweest)?

Het jaar 2022 gaat vooralsnog de boeken in als het slechtste beursjaar sinds mensenheugenis, zowel de aandelenmarkten als ook de obligatiemarkten laten zeer stevige minnen noteren. En dat is een vrij zeldzame combinatie, wat duidt op uitzonderlijke marktomstandigheden. Geen verrassing dat met name Oekraïne hier een grote oorzaak van is. Maar zeker ook het jarenlange ongelimiteerde geld bijdrukken door de centrale banken is een aanwijsbare oorzaak, die nog wel eens onderbelicht wil blijven.

Eind 2021 waren de grote instituten nog optimistisch. Zo liet de hoofd beleggingen bij Pictet, een zeer gerenommeerde partij in de wereld van het grote geld, nog optekenen dat “het jaar 2022 een goed jaar belooft te worden voor beleggers”. En ook de dames Judith Sanders (ABN Amro) en Martine Hafkamp (Fintessa en onder andere meervoudig winnares van de Gouden Stier) waren vlak voor de jaarwisseling nog optimistisch. “Het grootste risico voor 2022 is om niet te beleggen. We verwachten dat de economische groei boven het trendmatig niveau komt te liggen en ook de dynamische arbeidsmarkten zijn gunstige factoren.”

Hoe anders is het in de praktijk gelopen!

Maar wat leren we hier nu van, los van het gegeven dat niemand beschikt over een glazen bol en dat ook succesvolle instituten en beleggers er wel eens naast zitten qua voorspellingen? We leren vooral dat we moeten focussen op de klassieke lange termijn. Dat we vast moeten houden aan de basisprincipes en moeten handelen op basis van data en trends. Niet op emoties.

Want juist op die momenten waarop de gemiddelde particuliere belegger de handdoek in de ring wil gooien, ligt de omslag op de loer. Dit is een historisch gegeven.

 

 

 

 

 

Wat de meeste beleggers nog wel bijstaat, is de crash van de markten in 2002. Weinigen weten dat 2003 behoort tot de betere beursjaren. En wat denkt u van 2008? Het hele financiële systeem kraakte en piepte, beurzen schoten dwars door de vloer, het op één na slechtste jaar ooit!

Maar wat gebeurde er in 2009 en 2010? Juist, prachtige beursjaren.

Moraal van het verhaal is eenvoudig

Heb je tijd en heb je het beschikbare kapitaal niet direct op de korte termijn nodig? Dan is beleggen een prima tool om (en dat is belangrijk) op de langere termijn een mooi rendement na te streven. Laat je niet leiden door emotie, maar kies een strategie en houd daaraan vast.

Wij helpen al vele jaren cliënten bij het inrichten van een passende beleggingsstrategie. Met in hele slechte jaren beduidend betere resultaten dan de benchmark. En slecht is ook bij ons niet positief, maar het leidt wel tot meer rust en een grotere kans op het behalen van uw doelen.

Wilt u een gesprek met ons inplannen?

Stuur dan een berichtje naar info@masterplanning.nl of bel ons op (035) 543 0454.