Krachtig herstel van wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten!

Waar december gewoonlijk één van de beste beursmaanden van het jaar is, liep het deze keer uit op een waar slagveld; de slechtste decembermaand sinds mensenheugenis is een feit. Een extreme draai op de dag voor Kerst fungeerde nog een beetje als een reddende engel voor de op-één-na-langste daling in de markt ooit. De daling van de AEX bleef uiteindelijk steken op een verlies van 19,8 procent.

Maar er is meer. De rente op 10-jaars staatsleningen in de Verenigde Staten zakte zeer stevig, van 3,23 naar 2,63 procent. Bewegingen die, zeker in een dergelijk korte periode, zeer zeldzaam zijn. Ingrediënten voor malaise, zo bleek.

 

Historisch hoge winstmarges

Twaalf maanden geleden begonnen de markten nog vol optimisme, op de golven van één van de grootste belastingverlagingen in de VS ooit, aan naar het zich liet aanzien een mooi beursjaar. Hoe anders zou het lopen. Wie kon voorzien dat het jaar zo zou eindigen?

Vaak is er al gewezen naar de hoofdrolspelers in een langslepende soap: Trump, de handelsoorlog tussen de VS en China, onrusten in Frankrijk, de aankomende Brexit en Italiaanse begrotingsperikelen. Dit draagt allemaal niet bij aan de door beleggers zo gewenste relatieve rust op de financiële markten.

 

Zeker niet alleen maar somberheid

Volgens vele onafhankelijke analisten waren er zeker nog wel positieve noten te kraken. Aandelen zijn als gevolg van de daling op de beurs in de laatste maanden van 2018 een stuk goedkoper geworden. Voor de bedrijven uit de AEX werd circa twaalf keer de winst betaald. Het dividendrendement bedroeg gemiddeld circa 3,8 procent.

Bovendien stond er na alle verkopen inmiddels veel geld aan de zijlijn. Geld dat vroeg of laat zijn weg naar de beurs weer zal weten te vinden. De stemming was overall erg somber, maar dat betekent veelal dat een sprankje goed nieuws het sentiment zo weer kan doen omslaan.

 

De koersen zetten krachtig herstel in

En zoals we aan het begin van januari in onze blog ook al schetsten: een rally is dan zo in de maak. Koopkansen zijn zeker ontstaan voor de lange termijn-belegger.

 

Hoe anders dan de aanvankelijke voorspellingen door analisten is het nieuwe jaar begonnen: zeer sterke koersontwikkelingen met een AEX die op moment van schrijven iets meer dan 11% in de plus noteert year-to-date. Over een heel breed front hebben aandelen een krachtig herstel doorgemaakt en lijken een aantal onzekerheden langzaam uit de markt te drijven.

Zo lijken de centrale banken hun kruit, voor wat renteverhogingen betreft, wel verschoten te hebben en beginnen de markten zelfs te anticiperen op stabilisatie of neigen naar renteverlaging. Dat de Brexit nog een lastig dossier is, moge duidelijk zijn. Maar het ziet ernaar uit dat vooral positieve berichten en het betere sentiment de markten steun geven. Bovendien zijn de gepresenteerde bedrijvencijfers zeker niet tegengevallen.

 

Wat brengt de rest van het jaar?

Fondsenmanagers en grote fondshuizen hebben voor dit jaar hun voorspellingen gedaan en hieruit komt als rode draad de term ‘volatiliteit’ veelvuldig voor. Beleggers zouden bovendien rekening moeten houden met een beperkt rendement dit jaar, rekening houdend met de vele economische onzekerheden en overige obstakels.

De conclusie op dit moment is echter dat het jaar 2019 uitstekend is begonnen voor beleggers en dat bevestigt onze visie op voorspellingen: deze zijn in de regel onbruikbaar. Stick to the plan, dat is ons motto.

 

Wij houden balans in de portefeuilles en vertrouwen op de expertise van de professionele fondsenmanagers, dit maken zij al vele jaren waar. En ondanks het gegeven dat beleggen ook slechte perioden kent: op de lange termijn biedt een gedegen strategie de juiste mix tussen aanvaardbaar risico en een net effectief rendement.