“Pensioen hoef ik niet te doen, want mijn bedrijf is mijn pensioen”

Deze opmerking krijgen wij heel regelmatig te horen van ondernemers wanneer wij hen spreken over hun financiële zaken. Wij snappen die gedachte heel goed, want het getuigt zeker van een aantal eigenschappen die je als succesvol ondernemer nodig hebt.

Wees realistisch over de toekomst
De titel van dit artikel is een antwoord vanuit trots, vastberadenheid en geloof in eigen kunnen. En zo’n instelling kan alleen maar geprezen worden. Maar tegelijkertijd vinden wij het onze taak om de waarheid over geld en waarde te vertellen. En dus volgt de vraag meer dan eens: “Op hoeveel waardeer jij je bedrijf dan over het aantal jaar als je met pensioen gaat en waar baseer je dat op?”

Vaak volgt een antwoord met een relatief groot bedrag en soms merken we al wat twijfel. Dit gebeurt vooral als we doorvragen. “Ken jij bedrijven die ineens minder waard werden, terwijl je dat nooit had gedacht?”

Die voorbeelden kennen de meeste mensen wel. Grote bedrijven als Fortis, Imtech of V&D die het loodje leggen. Helaas zijn er lokaal ook vaak genoeg voorbeelden.

Een platenzaak, restaurant of IT-bedrijf, allemaal kunnen ze kampen met dergelijke tegenslagen. Soms was een faillissement te wijten aan botte pech, soms aan snel veranderde omstandigheden en soms aan slecht ondernemerschap.

Eén ding is zeker; in geen van bovenstaande gevallen had de aandeelhouder dit niet als lange termijnvisie van 20 jaar in gedachten. “Verkoop je jezelf dan mee?” is een laatste vraag die vooral voor de specialistische ondernemer van belang is. Want anders verkoop je de vent (man of vrouw) en niet de tent.

Wat elke DGA of ondernemer zou moeten doen
Wij zijn ervan overtuigd dat het leven geen generale repetitie is en dat je er het beste van moet maken. Dit betekent ook dat je realistisch moet kijken naar de toekomst. Daar hoort ook het beperken van risico’s bij. De eerste gratis tip die veelal gehoord wordt in relatie tot beleggingen: stop niet alle eieren in één mandje. Waarom zou je dan als DGA wel met je pensioenkapitaal op één paard wedden? Zou het niet slimmer zijn om hier voorzichtiger mee om te gaan?

Want tenzij jij nooit van plan bent te stoppen met werken adviseren wij onze klanten om hun bedrijf niet als pensioen te zien. Nee, het is werk dat voldoening geeft en je met veel passie doet. En waar je als het goed gaat, een hele mooie belegde boterham mee verdient.

Maar het is niet je pensioen, want daar moet je zelf voor zorgen. Op een verantwoorde manier.

Hoe helpt MasterPlanning je?

Er zijn vele verschillende manieren om vermogen op te bouwen en in nog veel meer varianten. Zo kan het verstandig zijn om vermogen op te bouwen via een lijfrente. Een andere mogelijkheid is om een losse beleggingsrekening in privé te openen. Of je kiest voor een holding waarin je het geld niet gebruikt als werkkapitaal.

En uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden. Want de oplossing is nooit algemeen maar altijd persoonlijk voor jouw specifieke situatie of wensen.

Wij komen graag langs op je bedrijf om te leren van jou als ondernemer. En wij maken dan graag een duidelijk plan voor nu en later, zodat jij nu en in de toekomst financiële rust hebt! Neem eens contact met ons op voor deze vrijblijvende kennismaking