ZZP-er: Zelfstandige Zonder Pensioen?

Als zelfstandig ondernemer geniet u van de vrijheid om uw eigen koers te bepalen en uw passie te volgen. U geniet vaak van uw werk en bent actief voor uw klanten. Het kan echter zomaar zijn dat u door de drukte van het ondernemerschap gemakkelijk het belang van een solide pensioenopbouw over het hoofd ziet. Een groot aantal ZZP-ers is daardoor feitelijk ‘Zelfstandige Zonder Pensioen’.

Het opbouwen van een stevig financieel fundament voor uw toekomst is echter net zo essentieel als het nastreven van uw zakelijke doelen. In deze blog ga ik dieper in op enkele cruciale stappen die u als zelfstandig ondernemer kunt nemen om een comfortabel pensioen voor uzelf te creëren. Wij van MasterPlanning helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes en begeleiden u door deze stappen.

1. Begin vroeg en wees gedisciplineerd

Het oude gezegde “hoe eerder, hoe beter” geldt zeker ook voor pensioenopbouw. Hoe eerder u begint met beleggen voor uw pensioen, hoe meer tijd u heeft om rendement te realiseren. Zelfs kleine bedragen kunnen in de loop der jaren aanzienlijk groeien. Wees gedisciplineerd met uw inleg, zelfs als u pas aan het begin van uw ondernemersreis staat.

2. Stel een duidelijk doel

Bepaal welk pensioen u wilt bereiken en hoeveel geld u daarvoor nodig heeft. Ik kan u als financieel adviseur helpen bij het inschatten van uw behoeften en het stellen van realistische doelen. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kunt u uw inspanningen beter richten, een concreet plan maken en uw motivatie hooghouden.

3. Zet een andere pet op

Als ondernemer draagt u meerdere petten: u bent medewerker, manager en ook nog eens de beste in koffie zetten. Het is echter goed om de pet van baas op te zetten voor uw eigen pensioen. Een goede baas zorgt namelijk door goed werkgeverschap voor de medewerkers.

Eén van de zaken die een goede werkgever regelt, is salaris voor later: het pensioen.

4. Maak gebruik van fiscale voordelen

In Nederland heb je allerlei fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers die geld inleggen voor hun pensioen. Gebruik de mogelijkheden die er zijn, zoals de speciale pensioenrekeningen met belastingvoordelen. Slim om hier gebruik van te maken om uw belastingverplichtingen te verminderen en tegelijkertijd uw pensioenpot te vergroten.

5. Houd uw pensioen en bedrijfsfinanciën gescheiden

Het is verleidelijk om uw bedrijfsfinanciën en persoonlijke financiën te vermengen, vooral als zelfstandig ondernemer. De truc is dat het van vitaal belang is om deze twee componenten gescheiden te houden. Creëer daarom afzonderlijke rekeningen voor uw zakelijke inkomsten en uitgaven, en reserveer consequent een deel van uw inkomsten voor uw pensioen.

6. Blijf uw strategie herzien

Uw financiële situatie en doelen veranderen in de loop der jaren. Iedere paar jaar herzien en aanpassen van uw pensioenstrategie is essentieel om ervoor te zorgen dat u op koers blijft om uw doelen te bereiken. Samen met u zorg ik dat uw financiële situatie zo goed mogelijk aansluit op uw wensen en doelen.

 

MasterPlanning helpt ondernemers, al meer dan 20 jaar.

Als zelfstandig ondernemer is het opbouwen van een goed pensioen misschien niet zo eenvoudig als in loondienst, maar het is zeker haalbaar. Met een gedegen planning, consistentie en deskundige begeleiding en advies kunt u een stevig financieel fundament leggen voor een zorgeloze toekomst.

Begin vandaag nog met het nemen van stappen richting een comfortabel pensioen, zodat u kunt blijven genieten van de vruchten van uw harde werk, zelfs na uw ondernemersjaren.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Wilt u een plan maken zodat u straks niet de ZZP’er (Zelfstandige Zonder Pensioen) bent? Neem dan contact met mij op via henk@masterplanning.nl of 035 – 543 0454.