5 tips voor uw belastingaangifte

De tijd voor het doen van uw aangifte 2013 begint weer aan te breken.   Met regelmaat ontvangen wij van MasterPlanning vragen over het doen van de aangifte en of wij hierin behulpzaam kunnen zijn. Dat kan zeker en ik vind het zeer verstandig dat dit soort specialistisch werk wordt gedaan door deskundigen. Voor onze relaties hebben wij al meer dan 20 jaar een hele goede samenwerking met een gerenommeerde accountant, die voor veel van onze relaties de aangiftes verzorgt: Accountantskantoor Van der Vlugt BV.   Wij kunnen u helpen met het verzamelen van de relevante stukken, controleren de onderdelen die wij voor u in dossier hebben (en vullen uw dossier waar nodig aan) en kunnen op deze manier uw aangifte prima begeleiden naar de accountant. Zo voorkomt u dat er belangrijke zaken vergeten worden en kunnen we bovendien de kosten in de perken houden. Hoe completer het dossier, hoe efficiënter de accountant haar werk kan doen. Bovendien geeft dit direct een goede aanleiding om uw zaken weer eens door te spreken en kunnen we samen doornemen of er voor de komende jaren veranderingen doorgevoerd moeten of kunnen worden.   Zo bent u in 1 keer weer helemaal up-to-date en dat geeft rust.   Wilt u toch liever zelf uw aangifte doen? Ik heb een paar tips verzameld die wellicht handig kunnen zijn:

Tip 1: Uw aangifte later dan 1 april indienen? Vraag tijdig uitstel aan!

Ieder jaar dient u voor 1 april uw aangifte in te dienen. Doet u dit, dan heeft u voor 1 juli een reactie van de Belastingdienst. Lukt het niet om voor 1 april de aangifte in te dienen? Dan moet u zelf om uitstel verzoeken bij de Belastingdienst.

Tip 2: Wilt u aan uw kinderen schenken?

Wilt u een bedrag schenken aan uw kinderen? Dan kunt u tot en met 31 december 2014 tot maximaal € 100.000 belastingvrij schenken, mits uw kind het bedrag gebruikt om te investeren in de woning. Het bedrag mag ook gebruikt worden voor de aflossing van hun hypotheek. Los van schenken biedt het lenen aan uw kinderen grote voordelen, voor zowel u als voor uw kinderen. Bent u voornemens hierover na te denken, neem dan zeker contact op om de diverse mogelijkheden uitvoerig door te spreken.

Tip 3: Belegt u in aandelen?

Belegt u in aandelen? Bijvoorbeeld via uw hypotheek of in privé? Let er dan op dat u op de door u ontvangen dividenduitkeringen al dividendbelasting heeft afgedragen. Deze betaling van dividendbelasting is een voorheffing op uw aangifte inkomstenbelasting. U kunt dit bedrag aan ingehouden dividendbelasting verrekenen met de door u te betalen inkomstenbelasting!

Tip 4: Ziektekosten, nog aftrekposten?

Wat is aftrekbaar en wat niet? De afgelopen jaren zijn steeds meer mogelijkheden om uw ziektekosten af te trekken ingeperkt. Maar nog steeds kunt u wel wat posten aftrekken. De accountants kijken na uit of u nog in aanmerking kunt komen voor een extra aftrekpost.

Tip 5: uw vermogen overhevelen naar box 2?

Maakt u weinig rendement op uw beleggingen in Box 3? Overweeg dan om (een deel van) uw vermogen in te brengen in een Besloten Vennootschap (hierna: BV). In de BV betaalt u minder belasting en hoeft u niet jaarlijks de Box 3 heffing te betalen. Bij een aanzienlijk vermogen kan dit jaarlijks een leuke besparing zijn. Of deze optie ook voor u interessant kan zijn, is mede te bepalen aan de hand van een financiële analyse.   Wij maken graag deze analyse en vervolgens leggen wij de ins en outs van deze mogelijkheid tot belasting besparen aan u uit. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek!